świąteczne ciastka czekoladowe

Czekoladowe ciastka na święta wielkanocne

Dziś Wam zaprezentuję ciastka maślane, które można przyrządzić na ostatnią chwilę. Jeszcze w te święta możecie je zrobić i zachwycić małych i dużych. Smak jest mocno kakaowy, zatem miłośnicy czekolady na pewno się skuszą, a ich konsystencja przypomina pieguski ;) Lukier cytrynowy z posypką kolorową nadają im wdzięku wiosennego i ładnie zdobią stół.

Mam nadzieję, że będą Wam smakować. Zbyt szybko się je przygotowuje, by ich nie zrobić. A no i jeszcze szybciej znikają ;) Aby zrobić czekoladowe ciastka potrzebne Wam będzie forma do pieczenia małych donut’ów lub innych foremek, które sobie wymyślicie. Najlepiej sprawdzą się silikonowe. Ciastka czekoladowe są kruche po upieczeniu i warto zadbać o to by całe je wyjąc z foremki, no a później dotransportować na świąteczny stół.

Składniki:

  1. 300g mąki pszennej (przesiana trzykrotnie)
  2. 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  3. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  4. 250g miękkiego masła
  5. 30g kakao
  6. 125g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
  7. gotowy lukier cytrynowy
  8. posypka kolorowa

Ponadto

  1. foremki do pieczenia małuch donut’ów

Przygotowanie

Ciastka maślane mają tą zaletę, że są kruche i delikatne. Aby uzyskać pożądany efekt koniecznie należy przesiać mąkę (najlepiej trzykrotnie) oraz pilnować czasu i temperatury pieczenia.

W misce mieszamy mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i kakao. Odstawiamy na bok. W drugiej misce (wysokiej, najlepiej od kompletu z mikserem) ucieramy masło z cukrem. Po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy stopniowo mieszankę przygotowaną wcześniej. Masa będzie wyglądała jak klejąca się kruszonka. Nie panikujcie. Właśnie taka ma być. Gotową masę wykładamy do wysmarowanej tłuszczem formy.

Czekoladowe ciastka pieczemy w dwóch etapach. Najpierw 5 min 170°C, następnie 10 minut w 150°C. Po upieczeniu ostrożnie wyjmujemy z foremki i układamy na kratce do wystudzenia.

Ostatnim etapem będzie przygotowanie lukru zgodnie z przepisem na opakowaniu i polaniu nim ciastek. Póki lukier ciepły, od razu posypujemy kolorowymi drobinkami.

Smacznego :)

ciastka-czekoladow-swiateczne1