• Desery

Cupcake z piwem Guiness

Uwielbiam cupcake, zwłaszcza gdy nie są tak bardzo słodkie. A te z piwem guiness są wytrawne. Ciasto nie należy do lekkich, gorzki smak czekolady podkreśla odrobinę słodyczy. Cupcake udekorowałam kremem z niewielką ilością cukru, by dodać nieco nieba. Zrozumiecie, gdy spróbujecie ciężkie czekoladowe ciasto z lekkim słodkim puchem na wierzchu.

Składniki:

Ciasto:

  1. 250ml piwa guiness
  2. 250g masła
  3. 75g kakao
  4. 300g cukru
  5. 140ml śmietany min. 18%
  6. 2 jajka
  7. 1 laska wanilii
  8. 250g mąki pszennej tortowej
  9. 1 łyżeczki sody

Krem:

  1. 250g serka mascarpone
  2. 200ml śmietany kremówki
  3. 2-3 łyżki cukru pudru

Proporcje podane na około 12 babeczek.

Przygotowanie

Piwo z masłem podgrzać w niewielkim garnku, uważając by nie zagotować. Zdjąć z ognia, po czym dodać cukier i kakao. Dokładnie wymieszać.

W dzieży miksera ubić śmietanę z jajkami i ziarnami wanilii. Dodać mieszankę piwną. Ponownie wymieszać. Na koniec stopniowo dodawać przesianą mąkę z sodą. Ciasto powinno być dokładnie wymieszane i jednolite.

Formę na babeczki wykładamy papilotkami i przekładamy do foremek ciasto do 3/4 wysokości. Cupcake pieczemy w 180°C przez 20min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy z foremki i odstawiamy do wystudzenia na kratę.

Aby przygotować krem, należy ubić śmietanę na sztywno z cukrem. Cukier dodajemy stopniowo. Na sam koniec dodajemy serek mascarpone i mieszamy całość delikatnie łopatką. Krem układamy na cupcake łyżką, bez finezyjnych wzorów.

Smacznego :)