Brownie z kremem krówkowym

Czy ciastko czekoladowe to duża rozpusta? Oj chyba tylko w nadmiarze ;) Zatem przyznacie, że jeden kawałek brownie nie zaszkodzi w sobotni wieczór. Proponuję ciastko podać z sosem z malin. Jego kwaśny smak świetnie balansuje słodycz czekolady.

Składniki:

  1. 115 g masła
  2. 170g gorzkiej czekolady (im więcej zawartości kakao tym lepiej!)
  3. 25g kakao
  4. 3 jajka
  5. 200g cukru (jeśli możecie zmielić w domu, nie kupujcie drobnego cukru)
  6. 1 laska wanilii
  7. 140g mąki pszennej typ 450
  8. kilka łyżeczek kremu krówkowego (polecam Bonne Maman)

Dodatkowo:

  1. garść malin

Proporcje są podane na kwadratową formę o boku 25cm.

Przygotowanie

Przygotować składniki. Jeśli mamy młynek, możemy zmielić cukier, uważając by nie zrobił się cukier puder. Zdecydowanie polecam tą opcję, niż kupowanie cukru do wypieku czy cukru drobnego. Czekoladę drobno pokruszyć. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i delikatnie tępą stroną nożyka zeskrobać ziarna wanilii.

Roztopić w rondelku masło, dodać czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Przelać całość do dzieży miksera. Dodać kakao. Mieszać łopatką silikonową do uzyskania jednolitej masy. Dzieżę zamontować do miksera. Masę mieszać na wolnych obrotach dodając stopniowo pozostałe składniki (mąkę, cukier, jajka, wanilię).

Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej masę czekoladową. Na wierzchu małą łyżeczką nakładać w równych odstępach krem krówkowy. Następnie rozprowadzić równomiernie widelcem po całej formie.

Brownie pieczemy w nagrzanym piekarniku w 175°C przez około 30 min. Ciasto po upieczeniu powinno być miękkie w środku. Nie może być zbyt dobrze wypieczone!

W dniu podania, zblendować maliny, nie cukrzyć. Ciasto jest wystarczająco słodkie. Jeżeli nie przepadacie za pestkami malin, przetrzyjcie sos na drobnym sitku :) Brownie podawać pokrojone w kwadraty lub prostokąty na sosie malinowym.

Smacznego, to jest naprawdę pyszne!

brownie-z-kremem-krowkowym